Kosova, tarih öncesi dönemlere kadar dayanan köklü tarihi ve sayısız devlete ev sahipliği yapmış olmanın vermiş olduğu kültürel ve sosyal birikimle köklü bir coğrafya olarak tarih sahnesinde yer almaktadır.
Tarih boyunca birçok devletin istilasına uğrayan Kosova ile Türkiye’nin bağları çok eskilere dayanmaktadır. 1389 da 1. Murad burada şehit edildikten sonra 1455 de Fatih Sultan Mehmet tarafından tamamen fethedilmiş ve ülke Osmanlı devleti hâkimiyetine girmiştir. Bu tarihten 1912 yılında Osmanlının balkanlardan çekilmesine kadar süreçte burası Osmanlıtoprağı olarak kalmıştır. O yüzden Kosova halkı ve Türk halkı arasında kültürel ve tarihi bağlar hem çok kuvvetlidir hem de çok eskilere dayanır. Ve bu ilişki halen daha da devam etmekte ve Kosova’da yaşayan Türkler sayısı azımsanmayacak bir seviyedir.
Kosova’da Yaşam
1912 de Osmanlının balkankardan çekilmesinden sonra bu coğrafyada Yugoslavya hâkimiyet sürmüştür. Belirli bir süre özerk bölge olarak kalan Kosova 1991 yılında Yugoslavya’nın dağılma sürecine girmesiyle birlikte diğer devletler gibi bağımsız olamamış ve Sırbistan’a bağlı bir statüye tabi olmak zorunda kalmıştır. İşte bu noktadan sonra Kosova’nın bağımsızlık mücadelesi etkinlik kazanmış ve sonrasında önce 1999 da NATO müdahalesi gelmiş daha sonrada 17 Şubat 2008 de bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu karar dünyada büyük yankılara sebep olsa da Türkiye başta olmak üzere dünyanın büyük çoğunluğu bu kararı tanımış ve Kosova bağımsız bir devlet olmuştur.